max schneider

Enkele voetnoten bij mijn wereld

Recensie: Recht maken wat krom is? Hoorcollege door Johan Braeckman

1 reactie

Home Academy heeft haar initiatief om wetenschappelijke en filosofische kennis uit te geven in de vorm van CD’s en downloads intussen uitgebouwd tot een mooie portefeuille luisterboeken van eminente sprekers. Iemand die in die reeks niet kan ontbreken is filosoof Johan Braeckman, professor wijsbegeerte  aan de Universiteit Gent. Eerder verschenen van hem als hoorcollege: “Darwin en de evolutietheorie” en ook “ Kritisch denken”.

De recentste uitgave “Recht maken wat krom is?” belooft verheldering over de bio-ethiek in brede zin.

De titel verwijst naar een tekst uit het Oudtestamentisch boek Prediker waarbij het gaat over het recht maken wat Hij had krom gemaakt. En inderdaad, er bestaat nogal wat medische miserie die onder die noemer valt.  Heel wat pijn en lijden, veroorzaakt door genetische afwijkingen en aandoeningen, onvruchtbaarheid, handicaps en ziektes allerhande, zou van de baan zijn, mochten we al dat kromme  recht kunnen maken. Vroeger en in feite nog niet zo heel lang geleden, was dat een retorische verlangen en hadden we alles zondermeer te aanvaarden. Hedendaagse wetenschappelijke vorderingen echter bieden vaak hallucinante perspectieven op een grotere levenskwaliteit. Maar de snelheid waarmee dit gebeurt doet ons soms struikelen over de ethische aspecten van al die nieuwe mogelijkheden. Het gaat immers vaak over iets dat de kern raakt van wat het betekent mens te zijn. Om een onvolledige reeks voorbeelden te vernoemen: stamceltherapie, kloneren, genmanipulatie,  statuut van het embryo, pre-implantatiediagnose, orgaan- en xenotransplantatie, donorschap,  sterven en dood, daar is zowel de ethicus als de betrokken  patiënt, wel even zoet mee. Of we dat nu willen of niet, iedereen wordt er immers, ooit, op een of andere manier, mee geconfronteerd.

Het was te voorspellen dat er allerlei , al of niet godsdienstige, moraalridders de moral high ground zouden opzoeken om ons met geheven vingertje te komen vertellen wat we wel en vooral niet mogen doen. Dan komt het er op aan zèlf te denken en een, liefst geïnformeerd, oordeel te vellen.

Hier biedt de auteur een professionele helpende hand, want ook al moet je denken en oordelen nog altijd zelf doen, enig licht, in dat donkere bos vol do’s en don’ts, argumenten, taboes  en drogredeneringen kunnen de meesten onder ons toch wel gebruiken. Naar goede gewoonte doet Braeckman dat zonder pretentieus jargon op een heldere, toegankelijke manier. Er is echter een belangrijk verschil met sommige andere populairwetenschappelijke of filosofisch teksten in tijdschriften en kranten. Hij doet dat zonder verlies van nuance of diepgang en zonder een ergerlijk kleutertoontje aan te slaan. Er wordt ethisch vrij diep gegraven, maar wees gerust, niet alleen de filosofisch gealfabetiseerde heeft hier beet aan, ook iemand met minder lectuur op de teller kan hiermee uit de voeten. Johan Braeckman serveert geen hapklare standpunten, maar levert eerder de ethische basisingrediënten waarmee je zelf aan de slag kunt.

Een aanrader voor iemand die nadenkt over leven en dood. In feite, voor iedereen dus.

Uitgeverij: Home Academy:   https://www.home-academy.nl/onderwerpen/home-academy-luisterboeken-imprints/  5.5h   27 euroBio-ethiek-Definitief-1024x1024

Advertenties

One thought on “Recensie: Recht maken wat krom is? Hoorcollege door Johan Braeckman

  1. Max

    Vraagje:

    Gebruik jij die downloads reeds? Kost wel wat om zo een college te downloaden? Of gebruik je een abonnement waarmee je deze teksten via streaming kan beluisteren? Hoeveel kost zoiets?

    Paul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s